Žindymas ir žandikaulio vystymąsis. Ar galime išvengti dantų kabių?

julija
0 Komentarų

Net apie 25-50% vaikų reikalingas ortodontinis gydymas kabėmis, plokštelėmis ar kitais metodais dar vaikystėje.
Ar žinojote, kad maitinant krūtimi Jūs galite sumažinti ortodontinio gydymo tikimybę?
Dauguma tėvelių žino, kad žindymas turi daugybę naudų. Jis padeda vystytis sveikai imuninei sistemai, palaiko jos veiklą, apsaugo vaiką nuo nutukimo ir turi daugybę kitų privalumų.
Per paskutinius dešimtmečius buvo įrodyta, kad žindymas skatina teisingą žandikaulio vystymasi ir ortodontinį augimą. Kitaip tariant, maitinimas krūtimi gali padėti Jūsų mažylių žandikauliams formuotis tinkamai ir dantims augti tiesiai, nesusigrūdus.

Tačiau, tik 37-58% iki 6 mėnesių amžiaus kūdykių yra maitinami krūtimi.

Kaip žindymas veikia žandikaulio vystymąsi?

Žindymas teigiamai veikia žandikaulio vystymąsi dėl unikalios liežuvio veiklos, kuri išskirtinai spaudžia kūdykio minkštąjį gomurį. Maitinimosi metu, kūdykiai liežuviu spaudžia minkštąjį gomurį ir leidžiasi žemyn link priekinių dantų, taip pat atlikdami spaudimą.
Kūdikystėje mažylio gomurys yra panašus į „minkštą vašką”.  Žindymo, rijimo ir kalbėjimo metu liežuvis spaudžia minkštąjį gomurį jį formuodamas. Taip skatinamas taisyklingas viršutinio žandikaulio formavimasis ir augimas.
Maitinant mažylius iš buteliuko nėra suteikiamas toks pat spaudimas į gomurį ir priekinius dantis, todėl tai gali turėti įtakos netaisyklingam žandikaulio vystymuisi ir sukelti ortodontinius sutrikimus.
Žindymo poveikis žandikaulio augimui taip pat yra labai naudingas ir kūdykio kvėpavimo takų vystymuisi ir gali padėti išvengti tokių sutrikimų kaip miego apnėja.

Mokslinė apžvalga

Dar 1981 metais atliktas tyrimas su beveik 9 700 vaikų įrodė, kad ilgesnis žindymas krūtimi turi tiesioginės įtakos žandikaulio vytymuisi ir kur kas mažiau pasireiškia malokliuzija (neteisingas sąkandis). (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3452360/)

2015 metais buvo paskelbta 48 mokslinių tyrimų apžvalga (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26140303/), kuri parodė, kad žindymas gali sumažinti netaisyklingo sąkandžio vystymasi. Taip pat, ilgesnė žindymo trukmė turi geresnių rezultatų vertinant dantų padėtį.

2016 metais atliktas įdomus tyrimas  su 416 vaikų. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4921889/)  Šis tyrimas parodė skirtumą tarp kūdykių, kurie buvo žindomi daugiau negu 6 mėnesius ir  tų, kurie buvo žindomi mažiau negu 6 mėnesius.  Vaikams, kurie žindomi krūtimi trumpiau negu 6 mėnesius, beveik dvigubai dažniau pasireikšdavo dantų susigrūdimas.  Šiems vaikams dažniau išsivysto nykščio ar čiulptuko čiulpimo įprotis, kas dažnai turi neigiamų pasekmių žandikaulio  augimui. Taip pat, šiems vaikams, dažniau pasireiškia „išgaubtas veido profilis”, jų apatinis žandikaulis pilnai neišauga ir atrodo tarsi atsitraukęs atgal.

2018 metais atlikta studija (https://www.researchgate.net/profile/Munad_AL_Duliamy/publication/332548140_The_Impact_of_Breastfeeding_Duration_on_the_Development_of_Normal_Occlusal_Features_of_the_Primary_Dentition_among_Baghdad_Preschool_Children/links/5cbc32b5a6fdcc1d49a3ff14/The-Impact-of-Breastfeeding-Duration-on-the-Development-of-Normal-Occlusal-Features-of-the-Primary-Dentition-among-Baghdad-Preschool-Children.pdf) parodė, kad kuo ilgiau vaikas maitinamas krūtimi, tuo didesnė tikimybė išsivystyti tinkamiems tarpams tarp dantų,  susiformuoti taisyklingam sąkandžiui.

Žindymas ir kvėpavimo sutrikimai miego metu

Dar vienas labai svarbus pastebėjimas yra sijęs su sutrikusiu kvėpavimu miego metu ir žandikaulio vystymusi. 2013 metais atlikta studija apžvelgė ryšį tarp žindymo, neteisingo žandikaulių vystymosi, vaikų dėmėsio koncentracijos sutrikimų, bei netaisyklingo kvėpavimo miego metu. Pastebėta, kad vaikams,  kurie nebuvo žindomi arba žindomi labai trumpą laiką, daug dažniau pasireiškia tokie sutrikimai:

  • Nepilnai išsivystęs žandikaulis. Daug dažniau pastebimi dantų susigrūdimai ir kitos ortodontinės būklės.
  • Neteisingai išsivystę kvėpavimo takai, kas dažniausiai lemia miego apnėja.
  • Vaikų miego apnėja turi tieioginį ryšį su dėmėsio koncentracijos sutrikimais.
  • Dėl visų  šių būklių pasireiškimo dažnėja dantų traumų tikimybė.

Taigi, labai svarbu pastebėti taip, kad visi šie sutrikimai yra problemų grupė, kuri atsiranda viena dėl kitos.

Žindymas ir dantų ėduonis

Kaip jau minėjau anskčiau,  žindymas turi didelės reikšmės kūdykio žandikaulio vystymuisi. Nežindomi ar per trumpai žindomi vaikai dažnai išauga nepilnai išsivysčiusiais žandikauliais ir tai lemia netaisyklingą sąkandį ir dantų susigrūdimą. Kuo dantys labiau susigrūdę , tuo sunkiau palaikyti jų kasdienę higieną. Esnt netaisyklingam sąkandžiui dantų paviršiai blogai išvalomi ir padidina dantų ėduonies riziką.

 

Kaip ilgai žindyti?

Daugumoje mano išnagrinėtų straipsnių apie žindymą ir vaiko vystymąsi pastebėta labai aiški reikšmė dėl žindymo trukmės. Kuo ilgesnė žindymo trukmė, tuo geriau išsivysto žandikaulis, kvėpavimo ir veido raumenynas. Todėl rekomanduoja žindyti ne trumpiau kaip 6 mėnesius ir jei imanoma iki 2 metų.

Apibendrinimas

Kaip matome, moksliniai tyrimai įrodė koks svarbus etapas vaiko vystymuisi yra žindymas.  Žindymas yra vienas natūraliausių būdų taisyklingai vaiko raidai. Maitinančios mamos dažnai padeda vaikams išvengti ortodontinių ligų ir gydymo dantų kabėmis.

Mylėkite ir būkite mylimos!

 

 

 

 

 

 

Related Posts

lt_LTLithuanian