Kaip burnos sveikata gali paveikti nėštumą

julija
0 Komentarų

Šiame straipsnyje pamėginsiu apžvelgit viską ką turėtumėte žinoti apie burnos priežiūrą nėštumo metu ir kokią įtaką gali turėti burnos sveikata Jums ar Jūsų kūdykiui.
________________________________________________________________________________________________________________________________

Sunku patikėti, kad burnos sveikata gali turėti įtakos Jūsų nėštumo eigai. Tačiau, moksliniai tyrimai įrodė, kad mamos burnos ertmės ligos, dažnai sukelia priešlaikinį gimdymą arba mažą naujagimio svorį.

Reaguliarus lankymasis pas burnos higienistę nėštumo metu, turėtų būti tokie pat svarbūs, kaip ir visi kiti apsilankymai pas akušerę – ginekologę ir atiliekami naujagymio ir mamos sveikatos tyrimai.

Dėl nėštumo hormonų veiklos, rizika išsivystyti gingivitui ar net periodontitui (būklė kai netenkamas kaulinis audinys aplink dantį. Atsiranda dantų paslankumas, užsitęsus – netenkama dantų) gerokai padidėja.

 

Kaip gingivitas veikia nėštumą?

Nėštumo laikotarpiu ženkliai padidėjo kai kurių hormonų, tokių kaip progesteronas ir estrogenas,  gamyba. Šie hormonai stipriai padidina dantenų atsaką net į nedideles apnašo (bakterijų) sankaupas.

Tokia dantenų reakcija į apnašo sankaupas dažniausiai pasireiškia antruoju -aštuntuoju neštumo mėnesiais.  Moterys dažniausiai pastebi, kad jų dantenos tapo raudonesnės ir kiek paburkusios. Jos dažnai tampa jautresnės net švelniems prisilėtimams, ypač reaguoja valant šepetėliu ar tarpdančiu siūlu.

Ekstremaliais atvėjais, pasitaiko pacienčių, kurioms per paskutinįjį nėštumo trimestra pasireiškia deginimo pojūtis dantenų srityje. Jos yra stipriai išburkusios ir jautrios. Todėl labai svarbu iki pastojant užtikrinti, kad dantenos būtų sveikos, tam kad nėštumo metu nekiltu ekstremalių situacijų.

 

Kaip mamos burnos sveikata gali paveikti vaisių?

Besilaukiančios mamos baimintis turėtų ne tik dėl priešlaikinio gimdymo ir neišnešioto vaisiaus. Dantenų ligos gali sukelti ir kitas ligas, kurios turės įtakos vaisiui. Nuolatinis dantenų uždegimas ir periodontitas taip pat sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, bei gali turėti įtakios įvairioms kraujo infekcijoms, kurios gali būti perduodamos kūdykiui.

Tam, kad išvengti šių problemų, reikėtų laikytis keletos rekomendacijų;

  1.  Prieš pastojant apsilankyti pas gydytoją odontologą

    Pats geriausias laikas apsilankyti pas gydytoją yra prieš pastojant. Apsilankymo metu sužinosite ką reikalinga susigydyti iki pastojimo. Taip pat Burnos higienistė Jums atliks profesionalią burnos higieną. Tai reiškia, kad pašalins visas bakterijų sankaupas ir dantų akmenis virš ir po dantenomis. Taip gerokai sumažinsite galimybę išsivystyti gingivitui.
  2. Reaguliariai valyti šepetėlu, tarpdančių siūlu, skalauti 

    Atidžiai rūpintis savo burnos higiena. Geriausia ką galite padaryti, tai  kruopščiai valyti dantų pasta ir šepetėliu ne trumpiau kaip 2-3 minutes. Kasdien valyti tarpdančius siūlu. Jei siūlu vayti sunkoka, galite išmeginti tarpdančių šepetėlius ar siūlą ant lazdelės. Skalauti reikėtu paprasčiausiu vandeniu arba vandeniu su druska. Pirkti specialių skaliklių nerekomenduočiau. Kai kurios cheminės medžiagos dantenas gali dar labiau dirginti. O jei skaliklis bus antibakterinis, taip  galite sugriauti burnos mikrofloros pusiausvyrą.

  3. Nepraleiskite vizitų pas buros higienistę 

    Reaguliarus lankymasis pas burnos higienistę nėštumo metu itin svarbu. Didelis hormonų pokytis lemia greitesnį burnos ligų vystymąsi, todėl labai svarbu užtikrinti, kad gingivitas neperaugtu į periodontitą. Reaguliariai atliekama burnos higiena padės sustabdyti tik prasidėjusį gingivitą ir užkirsti kelią periodontitui.

  4. Stebėti ar dantenos nepradėjo kraujuoti 

    Jei pastebėjote, kad dantenos valant pradeda kraujuoti, iškart apie tai informuokite savo higienistę ar gydytoją odontologą. Tai gali būti prasidėjusio gingivito ženklas, kuris gali turėti neigiamos įtakos Jūsų nėštumui.
     

 

Related Posts

lt_LTLithuanian